Industritekniska programmet (IN)

Gillar du digitala maskiner och vill arbeta praktiskt dem? Då kan inriktningen Produkt- och maskinteknik på Industritekniska programmet vara något för dig!

Lärlingseleven Isac Hesselius arbetar.

På Industritekniska programmet arbetar du med handstyrda och datorstyrda maskiner i skolan och på olika arbetsplatser. Du får lära dig hur olika material och produkter fungerar, både i produktionen och i samhället.

Gymnasial lärlingsutbildning

Industritekniska programmet är en gymnasial lärlingsutbildning. Det innebär att du gör minst 50 procent av utbildningen på ett företag. Du har även möjlighet att ta truckkort genom skolan.

Läs mer om att gå en lärlingsutbildning

Inriktning Produkt- och maskinteknik

Inriktningen ger dig kunskaper om datorstyrd produktion och industriella utrustningar. Du lär dig att programmera robotar och maskiner, läsa ritningar, använda CAD/CAM-teknik och bearbeta olika material i produktionsmaskiner.

Efter utbildningen

Du kan söka arbete hos ett industriföretag eller välja att läsa vidare på yrkeshögskola eller högskola. I dag går den tekniska utvecklingen mycket snabbt. Den svenska industrin behöver anställda som är beredda att lära sig i arbetet och ta sig an nya uppgifter.

Det finns många vidareutbildningar för dig som studerat på Industritekniska programmet. Många företag har också egen fortbildning för sina anställda.

Grundläggande behörighet till högskolan

Vill du plugga vidare? Alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att läsa för grundläggande behörighet till högskolan.

Programansvarig

Hans Andersson