Tallriksautomater i matsalen

Nyheten publicerad: 24 januari, 2020

Nu är det klart att kommunen köper in två tallriksautomater till matsalen på Mora gymnasium. Kostnaden är drygt 300 000 kronor. Syftet är bland annat att minska matsvinnet och förbättra miljön i matsalen.

Alla elever på Mora gymnasium kommer få ett passerkort för att kunna ta sig in i vissa lokaler på gymnasiet. Passerkortssystemet införs senare i år, och det är först då som det går att börja använda tallriksautomaterna. Du använder nämligen passerkortet för att hämta ut din tallrik.

Fördelar med nya rutiner

Andreas Hermansson, kostchef på Mora kommun, säger att tallriksautomaterna är en del av den digitala utvecklingen. Han ser flera fördelar med de nya rutinerna.

– Vi får en bättre överblick av hur matgästerna på gymnasiet väljer att äta. Vi får till exempel information om antalet portioner de tar ut, hur många som besöker matsalen och hur populära olika maträtter är. Det hjälper oss att minska matsvinnet och på så sätt spara pengar.

Det går också att se vilka tider eleverna äter.

– På sikt kommer vi att kunna skapa ett jämnare flöde vilket i sin tur skapar en lugnare miljö i matsalen, säger Andreas Hermansson.

Dessutom kommer säkerheten i matsalen bli bättre när bara behöriga personer kan äta där.

Så fungerar tallriksautomaten

Tallriksautomaten delar ut en tallrik när du sveper ditt passerkort framför en sensor. Behörigheterna på passerkortet går att anpassa individuellt utifrån dig som elev. Vissa grupper som är i behov av mat flera gånger om dagen får särskilda behörigheter för det på sina kort.

I matsalen kommer det också att stå en maskin där du – genom ett knapptryck – kan tycka till om dagens mat, trivseln och matsalsmiljön.

Träffar elevrådet

Inom de närmsta veckorna kommer Andreas Hermansson att träffa elevrådet på Mora gymnasium och berätta mer om tallriksautomaterna. Det är ännu inte bestämt när tallriksautomaterna kommer att vara på plats i matsalen.

Projektet finansieras genom kommunstyrelsens medel för hållbara idéer.

Hör intervju med kostchef, personal och elever i Sveriges Radio P4 Dalarna

Se en film om tallriksautomaten på tillverkarens Facebooksida

Tallriksautomat ska minska svinn i skolmatsalen – nyhet på Mora kommuns webbplats

Illustration av en tallriksautomat i öppet läge.
Andreas Hermansson, kostchef på Mora kommun, blir intervjuad i radio.

Har du frågor om tallriksautomaten?

Kontakta:
Andreas Hermansson