Studentfirande i mindre format

Nyheten publicerad: 29 april, 2020

Uppdaterad 2020-05-19

Digital mösspåtagning och en mindre avslutning med utspring i varje klass. Så ser planerna ut inför årets studentfirande.

Mora gymnasium följer Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer för arrangemang i samband med studenten. Det innebär att skolan inte kommer att kunna arrangera de traditionsenliga aktiviteterna under studentveckan, som till exempel ”drakkampen”.

Det innebär också att paraden genom Mora med mottagning för vänner och familj i Tingshusparken är inställd. Transportstyrelsen har förbjudit firande på studentflak från och med den 15 maj.

Det handlar om att minimera risken för smittspridning.

Klassvis avslutning

Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer har skolledningen beslutat att arrangera följande studentaktiviteter:

• Digital mösspåtagning den 4 juni.
  • Klassvis avslutning på studentdagen den 12 juni. Det kan också bli aktuellt att dela upp firandet på två dagar, även den 11 juni.

– Skolan är egentligen stängd, men regeringen och Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för mindre klassvisa firanden för årskurs tre på plats i skolan på studentdagen. Det vill vi försöka göra så bra som möjligt, säger gymnasiechef Lena Rowa.

Upplägget presenterades för elevrådet och studentkommittén vid ett möte den 29 april.

Utspring istället för parad

Detaljerna för studentdagen är inte klara än, men i grova drag ser planeringen ut så här:

• En mindre avslutning i varje klass då studenterna får möjlighet att komma tillbaka till skolan för att säga hejdå till sina klasskamrater och lärare. I samband med detta delas även stipendierna ut.
  • Fotografering.
  • Något lättare att äta och dricka, men ingen lunch.
  • Klassvis utspring då ett begränsat antal anhöriga har möjlighet att ta emot studenterna på plats. Det blir alltså inte en större gemensam mottagning utan vi återkommer om antalet anhöriga per elev.

Den klassvisa avslutningen sker efter ett rullande schema för att undvika trängsel.

Samlad information om studenten 2020

Alla detaljer, schema med exakta tider och annan praktisk information för elever och vårdnadshavare kommer inom kort.

– Först måste vi göra en riskbedömning av varje moment och säkerställa att vi kan vidta de åtgärder som behövs för att minska risken för smittspridning. Det är också en fråga om logistik, säger Lena Rowa.

All information om årets studentfirande hittar du här >>

Elever i årskurs 1 och 2

För elever som går i årskurs 1 och 2 blir det inte heller som vanligt i år. Deras avslutningar kommer att hållas helt digitalt torsdagen den 11 juni.

Om du är sjuk eller har milda symptom

Tänk på att:

• De som tillhör en riskgrupp eller är över 70 år helt bör avstå från deltagande.
  • För att minska risken för smittspridning ska elever och personal vara uppmärksamma på lättare symtom som halsont, snuva, illamående, huvudvärk och muskel- och ledvärk och andra symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma.
  • Elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man träffar andra. Detta gäller givetvis även vid studentfirande.
Studentmössa