Politik på schemat

Nyheten publicerad: 10 februari, 2020

För att utmana den stereotypa bilden av en politiker och ta reda på mer om hur man blir politiker och vad en politiker gör, fixade elevrådet ett event för alla elever i aulan.

Alla riksdagspartier var inbjudna och på scenen satt:

• Lennart Sacredeus, Kristdemokraterna (KD)
  • Malin Höglund, Moderaterna (M)
  • Anna Hed, Centerpartiet (C)
  • Peter Helander, Centerpartiet (C)
  • Tina Karonen, Liberalerna (L)
  • Anneli Qvicker, Miljöpartiet (MP)
  • Lennart Sohlberg, Socialdemokraterna (S)
  • Julia Johansson, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU)
  • Daniel Riazat, Vänsterpartiet (V)

Även Sverigedemokraterna (SD) skulle ha deltagit, men fick förhinder.

Fördomstest och påståenden

I fördomstestet skulle publiken försöka para ihop olika intressen med rätt politiker, bara genom att gå på utseende. Vem har till exempel tagit jägarexamen, jobbat utomlands för Röda Korset som 15-åring, åkt motorcykel genom alla Sveriges landskap och vem är det som spelar in TikTok-videor på fritiden?

– Syftet med fördomstestet är att visa att politiker är vanliga människor som du och jag, förklarade elevrådet.

Gästerna fick också svara på påståenden om politik och om rollen som politiker. Reglerna var enkla – stå upp om du håller med, sitt ner om du inte håller med. Svaren var oftast blandade men på vissa påståenden var politikerna helt eniga, till exempel att elevdemokrati är viktigt och att det faktiskt går att komma överens mellan partierna.

Politikerna blev också intervjuade om deras väg till politiken och hur en vanlig dag ser ut. Flera poängterade att de inte ser sina politiska uppdrag som jobb.

– Att vara politiker är inget yrke, utan som politiker är vi förtroendevalda. Däremot så har vi yrken i våra civila liv, jag är till exempel pilot, berättade Peter Helander (C).

Uppskattat event

När frågestunden var över pustade ett gäng nöjda politiker ut och passade på att berömma elevrådet.

– Suveränt upplägg! Bra att inte fokusera på den politiska debatten, säger Anna Hed (C) som också är kommunalråd i Mora.

Malin Höglund (M) håller med.

– Ja, och istället prata om hur man blir politiker och vad det faktiskt innebär att vara politiker, hur våra dagar ser ut.

Både Anna Hed och Malin Höglund tycker att eventet borde bli en återkommande aktivitet.

– Gör om eventet i samband med valet och ta konceptet vidare regionalt – självklart till andra gymnasieskolor!

Elever bjuder in politiker

Politiker fördomstestades av elever – intervju i P4 Dalarna

Elevrådet intervjuar politiker.
Hedvig Karlsson från elevrådet intervjuar politikerna Tina Karonen, Lennart Sohlberg, Lennart Sacredeus, Anna Hed och Daniel Riazat.
Alla riksdagspartier, utom SD som fått förhinder, var med under eventet.

Elevrådet intervjuar politiker.

Hur blev du politiker? Hedvig Karlsson ställer frågan till politikerna Julia Johansson, Peter Helander, Malin Höglund och Anneli Qvicker.

Elevrådet intervjuar politiker.

Vad gör en politiker? Politikerna Tina Karonen, Lennart Sohlberg, Lennart Sacredeus, Anna Hed och Daniel Riazat svarar på frågan.

Politikerevent i aulan på Mora gymnasium.

Politikereventet ägde rum i aulan på Mora gymnasium.