OS-brons och ”go känsla”

Nyheten publicerad: 12 februari, 2020

Det är dags att presentera gymnasiets andra medaljör i världsungdoms-OS. Nu har skidskytten och ekonomieleven Sara Andersson hunnit landa i Mora efter OS-äventyret – som resulterade i ett brons!

Sara Andersson, EK19a, imponerade stort i skidskyttets singelmixedstafett vid världsungdoms-OS i Lausanne, Schweiz. Tillsammans med Oscar Andersson fick hon kliva upp på prispallen och fira ett brons! Bronset är en av totalt 17 medaljer som fick följa med den svenska truppen hem.

Hur var det att tävla i OS?

– Det var mäktigt! OS-byn, tävlingsarenan och medalplaza – allt var stort och man märkte att säkerheten var hög. Själva tävlingarna gick till på samma sätt som hemma bara att det var väldigt mycket mer publik som var där och hejade runt hela banan. Man kunde även bli intervjuad efter målgång av flera medier från olika länder och bli kallad till dopingkontroll. Det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga att vara där och det är helt klart ett minne för livet!

Trodde du på en sådan här succé innan mästerskapet?

– Nej, verkligen inte. Jag var egentligen inte i bra slag under mästerskapet, precis innan jag åkte till Lausanne hade jag haft en kortare förkylning. Kroppen och formen var inte helt med och på de individuella loppen gick det inte alls bra. Men jag är glad och nöjd över att jag på singelmixen orkade hänga på toppnationerna i åkningen och skjuta bättre än mina egna förhoppningar. Så den goa känslan tar jag med mig hem!

Hur känns det att vara hemma igen och tillbaka i skolan?

– Lite tråkigt faktiskt om jag ska vara ärlig. Jag hade väldigt roligt i Lausanne och jag vet att det är få som får chansen att uppleva något liknande. Men samtidig kommer verkligheten ikapp och det är skönt att vara hemma och hänga med i skolan igen.

Hur tycker du att det fungerar att kombinera skola och idrottssatsning?

– Jag tycker det fungerar väldigt bra. Jag trivs verkligen på skidgymnasiet här i Mora och – att få träna på skoltid är guld värt för att kunna satsa fullt ut på sin idrott!

Vad har du för planer och mål i framtiden?

– Jag vill bli så bra som jag kan bli och i framtiden kunna leva på min idrott. Nu framöver har jag både JSM i längdskidor och skidskytte att se fram emot. Där vill jag prestera mitt bästa och vara med och tampas om medaljerna! Men om jag ska tänka långsiktigt och sikta högt så är ett stort mål att ta guld på stora OS.

Skidskytten Sara Andersson med sin bronsmedalj från världsungdoms-OS.
Skidskytten Sara Andersson tog brons i världsungdoms-OS. Det är Sara som åker i helgula dräkten. Foto: OIS/Simon Bruty