Idrott på Mora gymnasium
”Kompetens för framtids segrar”
Idrottshistoria
Under 30 år har idrottselever på Mora gymnasium studerat och utvecklats till nationella och internationella stjärnor. Gymnasiet arbetar hela tiden med att utveckla och befästa sin ställning som en av landets mest framgångsrika skolor för blivande elitidrottare.
Våra ledord
Trygghet – Respekt – Engagemang – Kvalitet
Idrottsgymnasiets träningsfilosofi
På Mora gymnasium/idrott skapar vi möjligheter för dig som vill idrotta och samtidigt satsa på en bra gymnasieutbildning. Skolan har genom åren utbildat många ambitiösa och duktiga elitidrottare som gått hela vägen till OS guld och/eller som för ett aktivt liv.
Mora som idrottskommun
Vi erbjuder dig som elev en traditionsrik idrottsmiljö i en stark idrottskultur.
Tränare och lärare
Med välmeriterade och engagerade specialidrottslärare finns en grund för att du ska få möjligheten att stärka din personliga utveckling genom skola, kamratskap och elitidrott i en fungerande helhet. Se kontaktuppgifter till tränarna under respektive idrott.
Vad betyder RIG, NIU och LIU?
RIG betyder att det är en riksrekryterande utbildning som syftar emot att nå internationell elit. Skolan har begränsat antal platser på längdskidor och skidorientering.
De nationellt godkända idrottsutbildningarna NIU, syftar emot att nå nationell elit.
LIU, lokal idrottsutbildning, riktar sig till ungdomar som tränar och tävlar i en valfri individuell idrott. Förutsättningarna är att man är ansluten till en idrottsförening samt har en tränare eller har en kontaktperson i föreningen.
Vilka kurser läser man inom idrott?
RIG/NIU:
- Tränings- och tävlingslära 1+2, 200 poäng
- Idrottsspecialisering 1+2, 200 poäng
- Ledarskap, 100 poäng
- Tränings- och tävlingslära 3, 100 poäng
- Idrottsspecialisering 3, 100 poäng
LIU:
- Idrott och hälsa 1+2, 200 poäng
- Idrott och hälsa 1+2 Specialisering, 200 poäng
Vad gäller för inackorderingstillägg?
- Är du antagen till en RIG-plats är du automatiskt förstahandsmottagen till det gymnasieprogram du sökt och är då berättigad till inackorderingstillägg som du söker via din hemkommun.
- Om du blir antagen till en NIU-plats så frågar vi din hemkommun om de vill teckna särskilt samverkansavtal med oss, som då gör att du blir mottagen i första hand till de gymnasieprogram som du sökt. Då är du berättigad till inackorderingstillägg som du söker via din hemkommun.
- Är du antagen till en NIU-plats och din hemkommun ej tecknat särskilt samverkansavtal kan du söka inackorderingstillägg via din kommun. Kommunen beslutar då om du beviljas inackorderingstillägg eller ej.
- Är du folkbokförd i Mora, Orsa eller Älvdalens kommun kan du läsa på vår hemsida hur du ansöker om inackorderingstillägg.
Ansökan
Se under respektive idrott!