IB Diploma Programme

IB är en internationellt erkänd gymnasieutbildning som ger tillgång till 20 000 universitet och lärosäten till exempel Cambridge, Harvard, Oxford, Princeton, Yale, Sorbonne och Heidelberg.

Filmer – IB på Mora gymnasium

Lyssna på varför Frida kommer välja IB på Mora gymnasium!

Följ med på en historialektion med en av våra lärare, Per Svälas!

Filmer från IB

Mora gymnasium is an authorized IB World School since October 2019. IB World Schools share a common philosophy – a commitment to high-quality, challenging, international education – that we believe is important for our students.

Only schools authorized by the IB Organization can offer any of its four academic programmes: the Primary Years Programme (PYP), the Middle Years Programme (MYP), the Diploma Programme (DP) or the Career-related Programme (CP).

For further information about the IB and its programmes visit IBs website.

3 300 IB Diploma World Schools i 150 länder

Utbildningen är ett treårigt högskoleförberedande program med ett prelIB samt tvååriga IBDP.

Du som elev väljer 6 kurser från olika ämnesgrupper och kan läsa kurserna på standard eller high level beroende på vad du har tänkt att studera efter gymnasiet.

Förutom dessa 6 kurser läser du IBDPs obligatoriska kärnämnen: Extended Essay, CAS samt TOK som förbereder dig inför vidare studier och inför livet som en global världsmedborgare.

Utbildningen ger både svensk och utländsk behörighet inför vidare studier.

Du som söker bör vara intresserad av engelska, matematik och internationalisering!

Du söker till IBDP på Mora gymnasium på samma sätt som du söker till de nationella gymnasieprogrammen. Det är riksintag på IB och sista dagen att ansöka för läsåret 21/22 är 12 februari 2021.

IB och LIU?

Det går att läsa IB i kombination med lokal idrottsutbildning (LIU). Undervisningen på LIU sker på svenska och man läser svenska gymnasiekurser då man har specialidrott. Här finner du mer information om LIU och hur man ansöker till det.

Lokal Idrottsutbildning (LIU)
LIU Fotboll
LIU Innebandy
LIU Ishockey

Elevboende

Det kommer finnas ett begränsat antal elevboenden tillgängliga, först till kvarn gäller. Mer information kommer här senare.

IBDP Coordinator

Marielle Hjort
marielle.hjort@mora.se

Studie- och yrkesvägledare

Eva-Marie Tysk
evamarie.tysk@mora.se

Susann Frost
0250 – 267 22
susann.frost@mora.se

Om IB-programmet i media

Artikel i Mora tidning

Presentation av IB Diploma Programme

IB 2020

Vilket meritvärde behövs för att komma in på IB-utbildningen?
Programmet har inte varit igång det här läsåret och därför är det svårt att säga exakt vad meritvärdet kommer att bli till denna sökomgång.

Vilka förkunskaper krävs för att välja att söka till IB?
Godkända betyg från grundskolan i nio ämnen samt godkänt i svenska, engelska och matematik. Man bör även vara intresserad av det engelska språket och tycka om matematik.

Vad betyder Pre-IB?
Pre-IB är ett förberedelseår och kurserna ingår i det naturvetenskapliga eller det samhällsvetenskapliga programmet i åk 1. Kurserna läses på engelska förutom kursen i svenska och andra språkkurser.

Vad betyder standard level och high level?
År 2 och år 3 väljer eleven ämnen från sex olika ämnesgrupper. 3 ämnen läses på high level som innebär 240 timmar och 3 ämnen som läses på standard level som innebär 150 timmar.

Varför ska jag välja att gå IB?
Det finns möjlighet att söka till universitet både utomlands och i Sverige. Du kommer att lära dig att tänka kritiskt, lära dig att ställa utmanande frågor, bli mer kulturellt medveten och uppmuntrad att tänka självständigt.