Hotell- och turismprogrammet (HT)

Vill du jobba inom Sveriges snabbast växande näring – turismen? Utbildningen passar dig som vill ha hela världen som arbetsplats.

Efter studenten kan du till exempel arbeta med hotellbokning, reception, guidning, aktiviteter, upplevelser eller turistinformation.

Gymnasial lärlingsutbildning

Hotell- och turismprogrammet är en gymnasial lärlingsutbildning. Det innebär att du gör minst 50 procent av utbildningen på en arbetsplats.

Läs mer om att gå en lärlingsutbildning

I utbildningen hos oss får du de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.​

Du får kunskaper i hur hotell- och konferensarbetet fungerar med en blandning av gästservice, administrativt arbete och kunskaper om de olika avdelningarna på ett hotell. ​

Du får lära dig att planera, organisera och hantera stressiga situationer samt att arrangera och genomföra olika evenemang.​

Du får kunskaper i dagens turismnäring som fokuserar på aktiviteter och upplevelser samt hållbar turism. ​

Du får lära dig om resmål och resvägar samt producera, marknadsföra och sälja attraktiva resepaket på såväl internationell som lokal nivå. ​

Guidning är också en viktig del av utbildningen där du organiserar och leder aktiviteter och resor.​

Grundläggande behörighet till högskolan

Vill du plugga vidare? Alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att läsa för grundläggande behörighet till högskolan.

Programansvarig

Margareta Holm
margareta.holm@mora.se

Studie- och yrkesvägledare

Kari Martis
kari.martis@mora.se

Biträdande rektor

Gunillahelen Olsson
gunillahelen.olsson@mora.se

Presentation av Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turism 2020

Måste man ha förkunskaper för att gå den här utbildningen?
Nej det behöver man inte, men du måste vara intresserad av att jobba med andra människor.

Hur är undervisningen Hotell- och turismprogrammet?
Vi blandar teoretiska kurser från både hotell- och turismämnen och jobbar även praktiskt. Vi är med och driver en restaurang i utbildningen tillsammans med Restaurang- och Livsmedelsprogrammet, där vi har öppet både luncher och kvällar.

Vi samläser med Restaurang- och livsmedelsprogrammet i de gymnasiegemensamma kurserna.

Ingår språk i programmet?
Ja, man läser engelska i två år. Det finns ytterligare möjligheter att välja andra språk via individuellt val.

Jag tycker om att resa, är det här rätt program för mig då?
Ja absolut, den här utbildningen är för dig som vill ha hela Sverige och världen som arbetsplats. Du får de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen. Vi gör även guidningar, utflykter och resor i utbildningen.

Kan man få jobb när man är klar med utbildningen?
Ja det får man. Redan efter din första APl/praktik-period så är det vanligt att du får extrajobb, det behövs utbildad personal. Vi har ett bra samarbete med branschen både i Mora och på andra orter.