Fordons- och transportprogrammet (FT)

Gillar du att meka? Gillar du datorer? Vill du samtidigt få hjälp med ditt körkort för personbil? Då ska du satsa på Fordonsprogrammet.

Film Fordons- och transportprogrammet

I takt med att bilutvecklingen tar enorma kliv framåt förändras yrket bilmekaniker. Kvar finns de genuina motorkunskaperna och yrkesstoltheten, men nu när våra fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer som måste samverka ställs helt andra krav på den som ska reparera dem.

Under det första läsåret får du lära dig grunderna inom service och underhåll av fordon, el och svetsning. Du får också en inblick i hur motor- och transportbranschen fungerar, hur du tar hand om kunder och hur du driver ett företag.

Inriktning Personbil

Inriktningen ger dig kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Du får kunskaper om olika datasystem som behövs inom yrket. Inriktningen kan leda till arbete som personbilsmekaniker.

Grundläggande behörighet till högskolan

Vill du plugga vidare? Alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att läsa för grundläggande behörighet till högskolan.

Lärlingsutbildning

Fordons- och transportprogrammet erbjuder också en lärlingsutbildning. Det innebär att du gör minst 50 procent av utbildningen på en arbetsplats. Från och med årskurs 2 kan du gå inriktningen Lastbil och mobila maskiner.

Läs mer om att gå en lärlingsutbildning

Programansvarig

Per Marschall
0250-267 37
per.marschall@mora.se

Studie- och yrkesvägledare

Kari Martis
0250-269 10
kari.martis@mora.se

Rektor

Magnus Andersson
0250-267 06
magnus.andersson@mora.se