Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet är en högskoleförberedande utbildning. Programmet passar dig som vill uttrycka dig konstnärligt och är intresserad av kultur och människans roll i samhället.

Estetiska programmet låter dig få utlopp för ditt kreativa skapande, samtidigt som det förbereder dig för fortsatta högskolestudier. På Mora gymnasium kommer du att ägna nästan en tredjedel av din studietid åt estetiska kurser.  På skoltid får du utveckla ditt intresse och dina färdigheter inom bild eller musik.

Inriktning Bild och formgivning

Här får du utvecklas i en kreativ miljö. På skolan finns flera välutrustade bildsalar, grafikverkstad, fotostudio, keramikverkstad och syateljé. Du tränar dig i att arbeta i kreativa processer som fördjupar dina kunskaper i olika tekniker.

Du får en bred konstnärlig utbildning som bland annat innefattar:

• Teckning, grafik, måleri, keramik och skulptur.
  • Foto och digital bildbehandling i Adobe Photoshop, Adobe InDesign och Adobe Illustrator.
  • Formgivning och design.
  • Bildteori och kulturhistoria.

Inriktning Musik

Hos oss får du möjlighet att utveckla din musikalitet på flera olika sätt. Du får lära dig olika musikstilar när du musicerar, såväl enskilt som tillsammans med andra – i ensembler och vår stora kör.

På skolan finns det välutrustade musiksalar och övningsrum, inspelningsstudio samt flera scener, allt för att du ska få chans att utvecklas mot din fulla musikaliska potential.

Vi erbjuder en bred konstnärlig utbildning där du bl a får:

• Musicera i grupp
  • Scenvana vid konserter
  • Instrument/sång-undervisning
  • Träna ditt gehör och lära dig musikteori
  • Lära dig om musikproduktion

Lärarna på programmet

Lärarna som undervisar på Estetiska programmet är professionellt verksamma inom sina områden och har stor erfarenhet av att jobba som formgivare, konstnär, musiker, artist, ljudtekniker, regissör och skådespelare.

Efter gymnasiet

Här är några exempel på yrken som kan passa när du studerat på Estetiska programmet:
Art director, fotograf, grafisk formgivare, ljudtekniker, marknadsförare, musiker, spelutvecklare, jurist, bibliotekarie, journalist, webbdesigner, lärare, illustratör och konstnär.

Programansvariga

Lena Agnas
lena.as@mora.se

Hanna Cedervall
hanna.c@mora.se

Studie- och yrkesvägledare

Madeleine Thoors
madeleine.thoors@mora.se

Biträdande rektor

Johan Ekstrand
0250 -269 22
johan.ekstrand@mora.se

Presentation av Estetprogrammet

Estetprogrammet 2020

Film om Estetprogrammet

Varför ska jag söka till Estet?
Det estetiska programmet är ett gymnasieprogram som låter dig få utlopp för ditt kreativa skapande, samtidigt som det förbereder dig för fortsatta högskolestudier. På Mora gymnasium kommer du att ägna nästan en tredjedel av din studietid åt estetiska kurser. Estet­ är ett program där du på skoltid får utveckla ditt intresse och dina färdigheter inom bild och musik. Här får du vara kreativ, arbeta själv­ständigt, ta ansvar, ta initiativ och omsätta idéer till praktisk handling. Inom utbildningen kommer du att utveckla färdigheter inom den inriktning du är intresserad av. Du kommer aktivt att medverka i utställningar, konserter och föreställningar.

Behöver jag ha några förkunskaper?
Nej det behöver du inte, estet är till för dig som har hållit på med bild och musik innan men även för dig som är nybörjare. Det viktigaste är att du är intresserad, nyfiken, kreativ och vågar prova nya saker och att du tycker om musik/bild.

Vad är färdighetsprov?
När du sökt till estetiska programmet så blir du kallad till ett färdighetsprov. Alla gör proven oavsett om de sökt i första eller andra hand osv. Genom att delta och göra ditt bästa under dagen har du möjlighet att få extra betygspoäng som läggs ihop med dina övriga betygspoäng. Det ger dig också en chans att träffa oss lärare och få se våra lokaler. Du får möjlighet att visa vad du redan kan och fråga oss om det är något som du undrar över.

Under rådande omständigheter finns det dock risk att färdighetsprovet ställs in.

Läser jag bara bild och musik?
Självklart har du fler ämnen än bild och musik. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program och studieplanen innehåller ämnen som Svenska, Matematik, Engelska, Samhällskunskap, Naturkunskap och många fler viktiga ämnen som du behöver ha med dig i livet och om du vill studera vidare. På Estet samarbetar ofta flera ämnen och gör roliga och lärorika projekt tillsammans.

Vad kan jag bli om jag går Estet?
Estetiska programmet ger dig en bred behörighet för universitets- och högskolestudier inom humanistiska, samhällsvetenskapliga och konstnärliga utbildningar. Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som ger dig möjligheten att kombinera studier med ditt kreativa intresse. Kommunikation, kreativitet och eget skapande är nyckelord i våra utbildningar och kunskaper som är värdefulla att ha med sig oavsett vad du vill göra i framtiden.

Här får du förslag på jobb som kan vara passande efter att ha gått Estetiska programmet: