Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet är en högskoleförberedande utbildning, men hos oss får du även en särskild behörighet eftersom att du läser Matematik 2b och Samhällskunskap 2 som programfördjupning.

Efter dina år på Estetiska programmet är du väl förberedd inför fortsatta studier på högskola och universitet, oavsett om du vill läsa vidare inom konsten eller om du planerar att gå en samhällsvetenskaplig eller humanistisk utbildning.

Inriktning Bild och formgivning

Här får du utvecklas i en kreativ miljö. På skolan finns flera välutrustade bildsalar, grafikverkstad, fotostudio, keramikverkstad och syateljé. Du tränar dig i att arbeta i kreativa processer som fördjupar dina kunskaper i olika tekniker.

Du får en bred konstnärlig utbildning som bland annat innehåller:

• Teckning, grafik, måleri, kermaik och skulptur.
  • Foto och digital bildbehandling i Adobe Photoshop, Adobe InDesign och Adobe Illustrator.
  • Formgivning och design.
  • Bildteori och kulturhistoria.

Efter fortsatta studier kan du till exempel jobba som grafisk formgivare, art director, fotograf, lärare, illustratör, projektledare, samhällsvetare eller konstnär.

Inriktning Musik

Här får du utveckla din musikaliska ådra och lära dig olika musikstilar, både när du spelar i band och sjunger i kör. Du får:

• Undervisning på ditt instrument.
  • Scenvana med uppträdande både på och utanför skolan.
  • Träna ditt gehör och lära dig musikteori.
  • Lära dig spela in, komponera och producera musik med hjälp av digitala verktyg.

Efter fortsatta studier kan du till exempel jobba som musiker, artist, lärare, ljudtekniker, musikproducent, projektledare eller samhällsvetare.

Lärarna på programmet

Lärarna som undervisar på Estetiska programmet är professionellt verksamma inom sina områden och har stor erfarenhet av att jobba som formgivare, konstnär, musiker, artist, ljudtekniker, regissör och skådespelare.

Programansvarig

Lena Agnas