Estetiska programmet
(ES)

ES är programmet för dig som vill hålla på med
bild eller musik under din gymnasietid!

Estet är en högskoleförberedande utbildning.

DET ESTETISKA PROGRAMMET PÅ MORA GYMNASIUM HAR EN SAMHÄLLSFÖRDJUPNING

Det innebär att du istället för ett par estetiska kurser läser Matematik 2b och Samhällskunskap 2. I övrigt läser du enligt studieplanen för det Estetiska programmet.

GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET

Du får samma grundläggande behörighet som övriga högskoleförberedande program vilket innebär att du får en bred grund för fortsatta studier på universitet och högskolor.

INRIKTNINGAR

Bild och formgivning

Här får du utvecklas i en kreativ miljö. På skolan finns flera välutrustade bildsalar samt grafikverkstad, fotostudio, keramikverkstad och syateljé. Du tränar dig i att arbeta i kreativa processer som fördjupar dina kunskaper i flera tekniker.

Du får en bred konstnärlig utbildning som bl a innefattar:

⋅ Teckning, grafik, måleri, kermaik, skulptur
⋅ Foto, digita bildbehandling i Photoshop, InDesign och Illustrator
⋅ Formgivning, design
⋅ Bildteori, kulturhistoria

Med fortsatta studier kan du söka dig till yrken som t ex:
Grafisk formgivare, Art director, Fotograf, Lärare, Illustratör, Projektledare, Samhällsvetare eller Konstnär

Se programfilm här (ES Bild)!

Musik

Här får du utveckla din musikaliska ådra och du lär dig olika musikstilar både när du spelar i band och sjunger i kör.

Du får:
⋅ Enskild undervisning på ditt instrument
⋅ Scenvana med uppträdande både på och utanför skolan
⋅ Träna ditt gehör och lära dig musikteori
⋅ Lära dig spela in, komponera och producera musik med hjälp av digitala verktyg

Med fortsatta studier kan du söka dig till yrken som t ex:
Musiker, Artist, Lärare, Ljudtekniker, Musikproducent, Projektledare, Samhällsvetare

Se programfilm här (ES Musik)!

LÄRARNA

Lärarna som undervisar på ES är professionellt verksamma inom sina områden och har stor erfarenhet av att jobba som formgivare, konstnär, musiker, artist, ljudtekniker, regissör och skådespelare.

ESTETISKA PROGRAMMET //

PROGRAMANSVARIG