El- och energiprogrammet (EE)

Är du intresserad av tekniken inom el-branschen, gillar du problemlösning och att arbeta praktiskt? Då ska du välja El- och energiprogrammet.

Elprogrammet utvecklas ständigt tack vare den teknik- och datorutveckling som sker i samhället. Helt nya produkter och system ser dagens ljus, det kan till exempel vara intelligenta hus, styrsystem inom industri- och tjänsteföretag, larmsystem med mera.

Denna automatisering och datorisering av samhället ställer nya krav på att utbildningen ständigt måste utvecklas. Vi samarbetar med branschen i regionen Mora, Orsa och Älvdalen. För att lära känna branschen har du möjlighet till arbetsplatsförlagt lärande, APL, på olika företag.

Inriktning Elteknik

Här får du lära dig att installera, underhålla och reparera elanläggningar, fastighetsautomation, larm och datanät.

Inriktningen kan leda till yrken som elektriker verksam inom nyproduktion, service eller industri. Andra möjliga yrken är till exempel fastighetstekniker, hisstekniker, kraftverksstekniker och larmtekniker.

Grundläggande behörighet till högskolan

Vill du plugga vidare? Alla elever som går ett yrkesprogram har möjlighet att läsa för grundläggande behörighet till högskolan.

Programansvarig

Marc Ersson
marc.ersson@mora.se

Studie- och yrkesvägledare

Kari Martis
kari.martis@mora.se

Biträdande rektor

Gunillahelen Olsson
gunillahelen.olsson@mora.se

Hur mycket APL har ni på elprogrammet?
Vi har totalt 15 veckor APL. I ettan har ni 1 vecka på våren, i tvåan har ni 3 veckor på hösten och tre veckor på våren. I trean har ni 4 veckor på hösten och 4 veckor på våren

Har ni några tjejer på programmet?
Ja, i år började det tre stycken tjejer.

Är det mycket praktiskt arbete på el-programmet?
I ettan är det ganska mycket teori, men det blir mer praktiskt arbete i tvåan och trean.

Kan man jobba direkt efter skolan eller måste man göra nått mer?
När du gått ut skolan och söker jobb är din första anställning en lärlingsanställning som du gör på det företag du blivit anställd av. Lärlingstiden består av 1600 timmar (nästan ett år), men vi brukar se det som ett betalt fjärde år. Elektriker är ett bristyrke och vi har väldigt hög procent elever som får anställning direkt efter skolan.

Behöver man plugga mycket?
Du kan räkna med att det precis som på alla andra program krävs en del teori. Utan teoretiska kunskaper är det svårt att tillägna sig det praktiska.

Måste man bli elektriker när man går elprogrammet?
Nej, det behöver man inte. Många väljer till ämnen för att få högskolekompetens.