Ekonomiprogrammet (EK)

Utbildningen passar dig som tycker om och är intresserad av:

⋅ en högskoleförberedande utbildning inom ekonomi och juridik
⋅ att utveckla entreprenörskap i nära samarbete med näringslivet
⋅ att driva ett eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet

På Ekonomiprogrammet kan du välja mellan inriktningarna ekonomi eller juridik.

Film Ekonomiprogrammet

Under utbildningens första år läser alla på Ekonomiprogrammet samma kurser, till exempel företagsekonomi, privatjuridik och ett språk. Inför årskurs 2 väljer du någon av inriktningarna ekonomi och juridik.

Inriktning Ekonomi

Den här inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom företagsekonomins olika områden som marknadsföring, organisation och ledarskap, redovisning, företagande med mera. Under utbildningen integreras undervisningen med samarbete från det lokala näringslivet.

Inriktning Juridik

Den här inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom juridikens områden som avtal, köp, brott, straff, arv, lån, rättssäkerhet med mera. Du får dessutom kunskaper inom psykologi och filosofi, och om hur människor tänker och handlar i olika situationer.

Varje år deltar Mora gymnasium i skol-SM i juridik. Det sker i samarbete med Juristakademin och lokala branschföreträdare i Mora (advokatbyråer).

Ung företagsamhet (UF)

I årskurs 3 driver alla elever på Ekonomiprogrammet egna företag inom konceptet Ung Företagsamhet.

Programansvarig

Jessica Åkerblom
jessica.akerblom@mora.se

Studie- och yrkesvägledare

Eva-Marie Tysk
evamarie.tysk@mora.se

Susann Frost
0250 – 267 22
susann.frost@mora.se

Vad läser man för kurser på programmet?
Förutom de vanliga kärnämnena som matematik, svenska och engelska så läser man karaktärsämnen som privatjuridik, företagsekonomi, ledarskap och organisation, marknadsföring och affärsjuridik beroende på inriktning i åk 2 och 3.

Finns det möjlighet att välja Ma 3 om man går juridikinriktningen i åk 2 och 3?
Ja, man kan välja Ma 3 som individuellt val.

Är det ”mycket plugg”?
Ja, det är det. Som elev på ekonomiprogrammet så krävs att man själv tar ansvar för att hänga med i undervisningen.

Vad man kan gå vidare med för utbildningar/yrken efter gymnasiet?
Generellt så ger ekonomiprogrammet en bred behörighet för att söka vidare till universitet/högskola. Med en gymnasieexamen från ekonomiprogrammet så får man något som kallas för grundläggande behörighet. Nästa steg är att man behöver titta på vilken särskild behörighet som behövs för just den eftergymnasiala utbildning som man vill läsa.