Elevintervjuer

Kockeleven Andreas Spännar står vid spisen och vispar om i en gryta.Andreas Spännar är 18 år och går tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Mora gymnasium. Där läser han till kock.

Varför valde du restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Sedan första hemkunskapslektionen i årskurs 6 har jag varit väldigt intresserad av matlagning, hur man komponerar en måltid och hur man presenterar mat. Så valet var självklart för mig! Jag var också väldigt skoltrött när jag gick ut nian och då passade en utbildning med mycket praktik.

Berätta lite kort om din utbildning.
– Det är ett yrkesprogram där du får lära dig hur restaurangbranschen fungerar. Jag har valt att gå kockprofilen och blir alltså utbildad kock. Första året får du lära dig grunderna inom matlagning och du läser bland annat kursen hygienkunskap som är väldigt viktig. Den handlar om hur köket ska rengöras och hur du tar hand om livsmedel, allergier och skadedjur med mera. Även om du ska bli kock får du gå några kurser i servering och det är bra att ha med sig.

– På tre år har vi 17 veckors praktik. Det är då du får prova dina kunskaper. Om du sköter dig och visar framfötterna kan det leda till jobb. Jag har fått åtminstone tre jobberbjudanden hittills!

Hur är lärarna och lokalerna?
– Lärarna är väldigt kunniga. De vet vad restaurangbranschen innebär och hur vi elever ska bli så bra förberedda som möjligt. Lokalerna är fräscha och ser ut som riktiga restaurangkök.

Och hur är klassen?
– Jag älskar min klass. Vi är så himla tajta och har samma intresse – kök och mat. Vi kan både ge kritik och hjälpa varandra på ett moget sätt samtidigt som vi har kul tillsammans. Jag fick snabbt nya kompisar i klassen och några av dem är mina bästa vänner idag.

Vilket är ditt drömjobb?
– Jag vet inte riktigt, men det skulle inte vara så dumt att starta en egen restaurang eller bli kökschef. Om du har utbildad dig till kock kan du börja jobba direkt efter studenten eftersom det är så stor efterfrågan på kockar. Om du sköter dig kommer du garanterat få jobb!

Kockeleven Andreas Spännar står i köket på Mora gymnasium.Kommer du att plugga vidare efter studenten?
– Nej, först vill jag testa på arbetslivet. Jag vill spara ihop pengar, flytta hemifrån och bygga upp en framtid i någon stad. Sedan kanske jag läser upp några kurser och söker till högskolan.

Vad är det roligaste du gjort under utbildningen?
– I maj varje år åker hela programmet till Rättvik och serverar mat till mellan 600 och 800 personer. Det är Dalaenergis årsstämma som anordnas i bandyarenan. Stiftsgården i Rättvik ansvarar för matlagningen och vi har som enda skola förmånen att få vara med.

Varför skulle du rekommendera restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Lärarna är kunniga, de vet vad de pratar om. Klasserna är ganska små så man blir väldigt tajta, både med varandra och lärarna vilket är skönt. Kökslokalerna har allt ett riktigt kök har. Vi på restaurang- och livsmedelsprogrammet har dessutom en egen restaurang, Bon appetit. Gästerna kommer till oss, äter och betalar för maten. Det känns på riktigt då!