Innebandyelever i VM

Nyheten publicerad: 6 december, 2019

I helgen börjar innebandy-VM för damer. En av spelarna är Viktoria Lindström som går sista året på Barn- och fritidsprogrammet där hon kombinerar sina studier med satsningen på innebandy.

Turneringen spelas i Neuchatel, Schweiz och pågår mellan den 7–15 december. Förutom Viktoria Lindström är även vår före detta elev Moa Gustafsson på plats. Moa fortsätter att gå från klarhet till klarhet.

2018 var Moa med och tog guld i U19-VM och den här säsongen har det gått så bra i klubblaget att hon hade en given plats i det svenska damlandslagets VM-trupp. En annan blågul spelare som tidigare gått på innebandygymnasiet i Mora är Johanna Hultgren.

Här kan ni läsa lite om Viktoria Lindström och Moa Gustafsson, och deras tankar inför VM.

Möt Viktoria Lindström

Du gör ditt andra VM för USA. Hur är känslan denna gång om du jämför med din debut 2017?
– Jag är stolt över att få representera mitt hemland för andra gången i något så stort som VM. Om jag ska jämföra så är nog känslan att jag känner mig bekväm och inte lika nervös som första gången.

Vad ser du mest fram emot?
– Att få spela mot andra väldigt bra lag och att få se hur långt vi kommer denna gång. Jag ser även fram emot att se om jag förbättrat mig sedan sist.

Varför blev det USA:s landslag för dig?
– De letade efter personer med amerikanskt medborgarskap och jag kände att det skulle vara väldigt häftigt att få representera mitt hemland.

Ni möter Australien, Singapore och Thailand. Vad vet du om lagen och hur tror du att det går?
– Jag vet inte så mycket om lagen, men jag har hört bra saker om alla tre. Vad jag vet just nu är att de har många snabba spelare. Jag tror att matcherna kommer att bli väldigt spännande och jämna.

Hur har du förberett dig inför VM?
– Jag har förberett mig med väldigt mycket träning och försökt att sova minst åtta timmar om natten. Dessutom har jag tänkt på att äta bra mat inför varje träning och match.

Hur är det att gå innebandygymnasiet?
– Det känns väldigt bra att gå innebandygymnasiet. Jag känner verkligen att det har hjälp mig med min kondition och min styrka för att vara så stabil som möjligt på plan. Jag känner verkligen en stor förändring och att jag orkar mer än vad jag gjorde innan.

Lycka till och till sist vill vi att du gissar vilka som vinner VM-guldet?
– Tack så mycket! De två lag som jag tror kommer fightas om VM-guldet är så klart Finland och Sverige. Det är ganska svårt att gissa mellan de två lagen, så vi får kolla och se.

Möt Moa Gustafsson

Du gör ditt första VM i A-landslaget. Hur är känslan inför detta?
– Känslan är otrolig! Jag är sjukt taggad, det här är något jag strävat efter länge!

Vad ser du mest fram emot?
– Just nu ser jag fram emot premiären på lördag, det ska bli spännande och roligt att äntligen dra igång med matcherna! Sedan är det alltid speciellt att få dra på sig Sverigetröjan.

Ni möter Slovakien, Tjeckien och Lettland? Vad vet du om lagen och hur tror du att det går?
– Jag har inte så bra koll på Slovakien och Lettland, men Tjeckien har jag bättre koll på! Vi mötte Tjeckien på EFT och de blir bättre och bättre för varje år! De kommer att bli farliga!

Hur har du förberett dig inför VM?
– Vi var på läger förra veckan och efter det har jag egentligen bara levt som jag brukar. Träna, äta och sova bra har dock varit extra viktigt dessa dagar!

Hur var det att gå innebandygymnasiet?
– Det är absolut de roligaste åren i mitt liv. Det finns jättebra möjligheter till att bli en bättre innebandyspelare och jag fick även fantastiska vänner! Jag är glad att jag flyttade till Mora!

Lycka till och till sist vill vi att du gissar vilka som vinner VM-guldet?
– Jag tror att vi i Sverige kommer att vinna!

Innebandyspelarna Viktoria Lindström och Moa Gustafsson.
Två VM-spelare med koppling till Mora gymnasium – Viktoria Lindström och Moa Gustafsson. Foto: USA Floorball och Per Wiklund.