Hemma efter OS-succén

Nyheten publicerad: 4 februari, 2020

Den svenska truppen tog hela 17 medaljer i Sveriges mest lyckade världsungdoms-OS hittills! Två av medaljörerna går på Mora gymnasium – skideleverna Edvin Anger och Sara Andersson.

Världsungdoms-OS ägde rum i Lausanne, Schweiz, mellan den 9–22 februari. Längdskidåkaren Edvin Anger, BA18a, är tillbaka i vardagen på Bygg- och anläggningsprogrammet. Med sig har han två OS-medaljer – ett guld i sprint och ett silver i skidcross.

Hur var det att tävla i OS?

– Det är så klart en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Det var en häftig inramning med mycket publik, många volontärer och säkerhetskontroller. Inför första tävlingen var jag nervös så den två timmar långa bilresan dit var jobbig, men nervositeten släppte så fort jag klev in på arenan och kunde fokusera. Och det blev ju ett silver!

Trodde du på en sådan här succé innan mästerskapet?

– Nej, det hade jag aldrig kunnat drömma om. Jag visste att jag var i bra slag och att jag var bra mot norrmännen, men jag trodde inte att det skulle gå så här bra. Jag och mina tränare hade verkligen lyckats pricka in OS-formen!

Hur känns det att vara hemma igen och tillbaka i skolan?

– Skönt! Det var intensiva dagar i Lausanne, men jag hade också otroligt kul. Det finns ju ingen större tävling när man är i min ålder.

Hur tycker du att det fungerar att kombinera skola och skidsatsning?

– Hittills fungerar det bra. Jag har lärare som förstår att jag satsar på skidåkningen också. Nu gäller det bara att få till praktiken som krockar lite med träningen och skidsäsongen, men det löser sig.

Vad har du för planer och mål i framtiden?

– Det är skidåkningen jag satsar på och så får vi se hur långt det går. Jag hoppas att jag kommer med i längdlandslagets utvecklingslag och det skulle vara kul att få chansen i junior-VM i vår, men jag kanske är lite för ung än.

OS-guld till skidelev

OS-brons till skidelev

Längdskidåkaren Edvin Anger visar upp sina två OS-medaljer, ett guld och ett silver.
Edvin Anger visade sina två OS-medaljer, ett guld och ett silver, för klasskamrater och lärare. Foto: Henrik Lundgård och OIS/Ben Queenborough.