Elever bjuder in politiker

Nyheten publicerad: 31 januari, 2020

Vad gör egentligen en politiker? För att få svar på den frågan och många fler, har elevrådet på Mora gymnasium bjudit in politiker till skolan. Måndagen den 10 februari finns politikerna på plats i aulan.

Idén växte fram under höstens elevrådsmöten och grundar sig i enkätundersökningen Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

Resultatet visar att unga i Mora helst vill möta politikerna i skolan och att många är intresserade av att kunna påverka i samhällsfrågor, men känner att det är svårt att engagera sig.

– Syftet med eventet är att eleverna ska få en ökad förståelse för vad en politiker gör och visa att det går att kombinera uppdraget som politiker med andra yrken. Vi vill också utmana den stereotypa bilden av en politiker och visa att de är vanliga människor. Det kommer alltså inte att vara en politisk debatt mellan partierna, säger Hedvig Karlsson som är ordförande i elevrådet.

Alla riksdagspartier är inbjudna

Elevrådet har bjudit in representanter från alla partier som sitter i riksdagen. Både ungdomspolitiker, kommunpolitiker och riksdagspolitiker har fått en inbjudan och förhoppningen är att det blir en intressant blandning under eventet.

Politikerna kommer att stå på scenen i aulan tillsammans med elevrådet som håller i de olika övningarna. Det blir bland annat ett fördomstest, kortare intervjuer och en frågestund. Eleverna kan lämna in frågor i förväg via sina elevrådsrepresentanter eller ställa frågorna på plats i aulan.

Tider för elever

Plats: Aulan, Mora gymnasium.

Klockan 8.00–8.55:

  • Alla elever i åk 1.
  • Elever i åk 2 som går EK, FT, NA, RL och VO.

Klockan 9.20–10.15:

  • Alla elever i åk 3.
  • Elever i åk 2 som går BA, BF, EE, ES, IM, SA, TE och gymnasiesärskolan.
Styrelsen för elevrådet på Mora gymnasium och Mora gymnasiesärskola
Delar av elevrådets styrelse läsåret 2019–2020. Från vänster: Hedvig Karlsson, Denise Halvarsson, Vanja Stark, Malin Hinders, Lilja Andersson Lok och Elias Röstin.