Digital orientering på schemat

Nyheten publicerad: 19 december, 2019

Friskvårdsprojektet ”Hitta ut” pågår runt om i hela Sverige. På Friskvårdsprofilen har konceptet blivit en lyckad del av undervisningen, och eleverna har tillsammans hittat alla kontroller i Moraområdet.

”Hitta ut” går ut på att få fler att motionera och samtidigt upptäcka nya, intressanta platser. Deltagarna kan använda sig av både en karta och mobilapp för att hitta markerade kontroller, så kallade checkpoints.

Deltagarna registrerar varje hittad checkpoint och samlar på det viset poäng.

Populär lagtävling

I Mora är det IFK Mora Orienteringsklubb som arrangerar ”Hitta ut”. Under hösten har Friskvårdsprofilen på Mora gymnasium för första gången testat att använda sig av konceptet i undervisningen.

– Vi har använt oss av projektets checkpoints till våra tipspromenader. När eleverna kom fram till första kontrollen skulle de svara på en fråga, till exempel vad lårben heter på latin. Sedan sprang de vidare till nästa kontroll för att få nästa fråga, berättar idrottslärare Anna Ericson och fortsätter:

– Vi har också använt ”Hitta ut” som ett exempel på hur en kommun, förening eller organisation kan arbeta för att försöka få friskare invånare.

Det mest populära har varit den interna tävlingen i klassen.

– Som en del av kursen aktivitetsledarskap har eleverna tävlat i lag mot varandra om vem som hittat flest checkpoints och samlat flest poäng. Lagen har till och med valt att träffas på sin fritid för att ta några checkpoints, säger Anna Ericson.

Satsar på nya områden

Säsongen för ”Hitta ut” sträcker sig mellan maj och oktober. Eleverna som valt Friskvårdsprofilen började sin poängjakt i september, och tillsammans lyckades de hitta alla kontroller i Moraområdet.

Engagemanget hos eleverna har varit stort och på Friskvårdsprofilen har de redan satt upp nya mål.

– Nästa år får vi börja tidigare så att vi även hinner hitta alla checkpoints utomsocknes som i Orsa, säger Anna Ericson.

Friskvårdseleverna har varit så flitiga deltagare att de också blivit intervjuade i Mora tidning, du kan läsa artikeln nedan.

Artikel om Hitta ut i Mora på dt.se (plusartikel)

Artikel om Hitta ut i Mora ur Mora tidning (pdf)

Hemsidan för Hitta ut i Mora

En kontroll, så kallad checkpoint, i vacker miljö.
En kontroll, så kallad checkpoint,. Foto: Hitta ut