Elevintervjuer

Lukas, Caroline och Karin

Gå vidare till webbkanalen Gymnasium.se för att läsa om Caroline, Lukas och Karin och deras berättelse om Mora gymnasium!  Gymnasium.se

Johan

undefinedJohan Presthans gick åk 9 på Noretskolan i Mora och gillade redan då att meka med moppar och gamla bilar. Efter rundvandring på gymnasieskolan och alla program så fastnade han för Fordonsprogrammet.

”Målet med min utbildning var att få ett jobb direkt efter skolan och kunna tjäna lite egna pengar och de chanserna ser ut att kunna gå i uppfyllelse. Jag och flera andra i min klass har redan fått sommarjobb på olika verkstäder i Mora.

Johan har trivts jättebra på programmet och tycker att stämningen är helt OK på skolan, lugnt och fint.

Det har varit lätt att få kompisar och lärarna har ställt upp och svarat på frågor och hjälpt oss på alla möjliga sätt”. Johan berättar att det har varit en hel del plugg i årskurs 1 och 2 men att det har lättat i årskurs 3 då mycket tid är förlagd till praktik (APL minst 15 veckor har alla yrkesprogram) ute på olika arbetsplatser, två dagar i veckan.

Johan berättar vidare att i årskurs 1 så blev eleverna indelade i tre grupper och tilldelade varsin bil att riva isär. Det blev nästan som en tävling och man lärde känna varandra jättebra och samtidigt hade vi kul!

Man har gjort studiebesök och varit på föreläsningar om bl a ”filter”.  Det är många i klassen som har egna bilar och det är tillåtet att ta sin egen bil till skolan och meka med den.

Om man vill så kan man läsa in behörighet till studier på högskolan men det har jag inte gjort säger Johan.

”Jag vill bara jobba – just nu i alla fall. Skulle man ångra sig får man väl börja studera på Komvux”

Louise

undefinedLouise Persson kommer från Idre och gick på Strandskolan under högstadietiden.

Då det var för långt att pendla till gymnasiet i Mora varje dag så flyttade hon till en egen lägenhet (som hon delar med en annan tjej från Idre). ”Det har inte varit lätt alla gånger att ha eget hushåll med allt vad det innebär och samtidigt plugga” säger Louise.

Det var inga problem när Louise skulle välja till gymnasiet. Hon gillade matte och fysik och var dessutom intresserad av problemlösning. Vad kunde vara bättre än Teknikprogrammet!

När Louise började på gymnasiet, Teknikprogrammet, så kände hon ingen och det var lite trevande och nervöst i början. Det var också stor skillnad i tempot mellan de olika skolformerna. I årskurs 1 kändes det ändå ganska lika som högstadiet med de vanliga ämnena men när det var dags att välja inriktning då hände något. ”Då kändes det helt rätt när jag fick börja läsa de ämnen och kurser som verkligen intresserade mig”.

Det är ganska mycket plugg och det gäller att hänga med på lektionerna från första början. Lektionerna går inte i repris så det äauml;r bara att gilla läget! I klassen trivs hon jättebra. ”Vi är nog en ganska pratig klass – men på ett positivt sätt. Vi gillar att diskutera och alla törs verkligen prata” säger Louise. Lärarna är bra och det händer alltid att någon stannar kvar efter skolans slut och får lite extra hjälp.

Louise kombinerar sina studier med idrott och går således även på Fotbollsgymnasiet.

Efter studenten planerar Louise att arbeta ett år och sedan blir det studier på högskola. Hon vill fortsätta med design och i framtiden kanske bli civilingenjör.

Louise skulle inte ha något emot att studera ett år utomlands under tiden hon går på högskola.

Man skulle kunna säga att i framtidsplanerna så är Louise ”redan på väg”. Hon vet vad hon vill och i och med det så kan man verkligen komma långt.

Rasmus

undefinedRasmus Koskinen går på Ekonomiprogrammet, årskurs 2 och kombinerar sina studier med ishockey.

Rasmus föddes in i en skridskoåkande familj kan man säga! Pappan spelade hockey i högsta ligan i Finland och mamman tävlade i konståkning. Inte så konstigt då kanske att man redan som 4-åring började stå på skridskor. Inte heller så konstigt att man då också väljer att fortsätta på den inslagna vägen.

Rasmus har gått på Orsaskolan och när det blev dags att välja till gymnasiet så kändes det helt rätt att välja Mora. Han valde Ekonomiprogrammet för det är ett brett program och många vägar står öppna. Han tycker att det var väldigt nyttigt att få komma till gymnasiet och titta på alla program. Efter det kände han sig ännu mer säker på sitt val.

I årskurs 2 valde han inriktningen Juridik som han tycker är både intressant och roligt. ”Man får lära sig vad man får göra och inte göra och konsekvenser av det. Brott och straff är väldigt spännande. Dessutom så är våra lärare toppen och de bidrar starkt till att det är så givande att gå på detta program”.

Han tycker, liksom många andra, att skolan är lagom stor och att det är en fin stämning.

För att återgå till idrotten så tycker Rasmus att han har fått ovärderlig hjälp av specialpedagogerna på skolan. Han har tillbringat mycket tid i Studion för att ta igen lektioner som han har missat p g a matcher och träningar. ”Jag vill rikta ett speciellt tack till dem” säger Rasmus.

Det kan kännas tungt ibland att både studera och hålla på med en idrott och man måste vara beredd på att slita ganska hårt.

”Jag har spelat i tre olika lag, både J18, J20 och Mora IK:s A-lag, och det har blivit många, långa och sena resor men det är det värt”!

Numera bor Rasmus i en egen lägenhet i Mora och har väldigt nära både till skolan och ishallen. ”Våra tränare lägger ned ett oerhört jobb på oss och vi utvecklas till både bättre människor och bättre idrottsmän”.

Fritidsaktiviteter i Mora finns det gott om men även inom kompiskretsen så hittar man på olika grejer att göra. Det kan vara  volleyboll och fotboll och mycket fika och glassätande på sommaren naturligtvis!

”Jag rekommenderar gärna skolan till andra” avslutar Rasmus.